Fotograferen in de regen

Wat ga je doen als de omstandigheden dusdanig slecht zijn en het een regent? Regen is nat en koud maar biedt ook veel sfeer en kan je zeker heel mooie foto’s opleveren.

Bereid je voor door zowel voor jezelf als voor de camera de nodige maatregelen te treffen.

  • Waterdichte cameratas of tas met regenhoes
  • Zonnekap meenemen
  • Regenhoes voor camera of een zelfgemaakte “hoes” m.b.v. een plastic zak
  • Microvezel schoonmaakdoekjes om e.e.a. af te drogen
  • Donkere paraplu (donkerblauw, grijs of zwart)
  • Pas je kleding aan en neem eventueel een handdoek mee

De zonnekap plaats je gewoon net als anders op het objectief, ook al schijnt de zon niet. De zonnekap verhindert (tenzij het hard waait) het vallen van druppels op het glas van het objectief. Een 50mm objectief heeft bijvoorbeeld een hele kleine zonnekap waardoor er vrij eenvoudig regen op het glas komt. Door het plaatsen van een Uv-filter is het naderhand makkelijker om het filter te drogen dan het glas van het objectief.

Wissel in deze omstandigheden niet van lens om vocht in de camera te vermijden.

Controleer regelmatig of je lens vrij van druppels is

Focus manueel als je merkt dat de camera moeite heeft met scherpstellen

In eerste instantie zal je jezelf afvragen wat je nu toch kunt fotograferen maar het is verbazingwekkend hoeveel mogelijkheden er zijn.

Landschap en regen

Een voordeel van regen is dat de kleuren er vaak intenser en frisser uitzien, dit kan je nog versterken door een polarisatiefilter te gebruiken zodat de kleuren van het landschap/skyline mooi contrasteren.

Druppels kan je als het ware heel mooi in een foto vangen en daarmee sfeer toevoegen. Wolkenluchten zijn vaak heel dramatisch voor en na de regenbui, hetgeen voor landschapsfoto's echt van toegevoegde waarde is. Betrek ook dreigende en imposante wolkenluchten, voorbijtrekkende regenbuien, regenbogen, de plotseling doorbrekende zon in de foto. Vooral reflecties op natte tegels en in de plassen, ook regendruppels (reflecties in de druppels zelf) die ergens vanaf druppelen op straat zijn erg leuk om te fotograferen, je kunt als je goed kijkt bijzonder interessante beelden maken. Ga vooral op zoek naar kleur, in een sombere grijze omgeving vallen kleuren juist extra op, een combinatie van regen en kleuren kunnen je leuke foto’s opleveren.

De straat op

Zoek een leuke plaats waar je de langslopende mensen goed in beeld hebt. Let op de verschillende, vaak veelzeggende gezichtsuitdrukkingen, ook de houding zegt vaak al voldoende, diep weggedoken in de capuchon of onder de paraplu. Probeer een verhaal te vertellen met je foto, wat doen de mensen en waar gaan ze heen?

Fotografeer de mensen als ze door of langs een regenplas lopen, het opspattende water geeft leuke effecten. Je kunt ook gebruik maken van de invulflits en versterk je het geheel nog meer, gebruik geen korte sluitertijd maar stel de camera in op 1/60 anders wordt de achtergrond te kort belicht en zal snel te donker zijn. Vanaf een hoog standpunt heb je vaak een mooi uitzicht op de straat en de voorbijgangers, dit i.c.m. een lange sluitertijd levert een heel dynamisch beeld op.

De natuur in

Dieren verstoppen zich doorgaans niet tijdens als het wat regenachtig is. Voor een andere sfeer in de foto’s kan je met regen prima naar een dierentuin of een schuilhut gaan om bijzondere dieren en vogels te fotograferen. In het bos zie je dat de paddenstoelen en bladeren er mooi fris en glimmend uitzien, de kleuren zijn intenser. Druppels in spinnenwebben, op grassprietjes, aan takjes, zijn zeer decoratief, druppels op bladeren fungeren als een vergrootglas en zorgen voor een fraaie weergave van onderliggende details.

Lange sluitertijd en regen

Als je met een lange sluitertijd regen wilt fotograferen zal je vooraf moeten bedenken welk resultaat je wilt bereiken, dit hangt wel af van de hoeveelheid en snelheid van het vallen van de regen af. Regent het hard en hoe groot zijn de druppels op dat moment, de regen moet wel zichtbaar zijn in de foto.

Met een vrij korte sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500e (of korter) van een seconde kan je vallende regendruppels in je beeld “bevriezen”. Neem je een vrij lange sluitertijd zoals 1/10e van een seconde dan zal je zien dat de druppels veranderen in fraai zachte strepen, een mooie plaats is vaak onder een afdak of zonnescherm of tussen de bomen in het bos waar de regen als een soort mini waterval vanaf druipt. Ga bij een flinke regenbui eens in het donker vlakbij een lantaarnpaal staan, het lijkt net alsof er een regendouche in het goudgele licht ontstaan is.

Kijk goed naar de omgeving en wacht tot er een interessant object (mens, dier, voertuig) in beeld komt. De langere sluitertijd geeft een hele andere sfeer in je beeld, er ontstaat dan een soort dromerige softe sfeer.

Door het gebruik van een lange sluitertijd is het wel nodig de beeldstabilisatie van de camera of objectief uit te zetten.

Reflecties

Een regenplas kan dienen als enorme spiegel waarin je gebouwen, mensen, bomen, dieren etc. mooi in vast kunt leggen. Een regenplas kan dienen als “zachte “voorgrond wanneer je vanuit een extreem laag standpunt gaat fotograferen, probeer verschillende standpunten uit en je ziet dat de omgeving er heel anders uit gaat zien.

Kijk of je mooie lijnen of patronen in het straatwerk ziet en deze in het beeld kunt betrekken.

Een bijzonder leuk effect geeft het leggen van een glazen bol in een plas. Door een polarisatiefilter te gebruiken oefen je invloed uit op de reflecties en zie je het beeld veranderen terwijl je aan het filter draait.

Vallende druppels en tegenlicht

Gebruik het eventueel aanwezige tegenlicht om de vallende druppels zo mooi mogelijk in beeld te brengen, dit kan de zon zijn of licht vanuit huizen of gebouwen, lantaarnpalen. Kijk goed waar het licht vandaan komt en maak de foto vanuit de juist hoek en je ontdekt dat je een interessant beeld hebt. Ben je een liefhebber van macrofotografie ga dan aan de slag met een lampje om zelf voldoende tegenlicht in scene te zetten.

Opspattend water tijdens of na een regenbui is zeker leuk om mee aan de slag te gaan. Als de camera moeite heeft met het automatisch scherpstellen en het vinden van de juiste focus, stel dan handmatig scherp. Met behulp van een voorwerp op de plaats waar je verwacht dat de druppel/druppels zullen gaan vallen houd je een voorwerp in beeld en stelt daarop handmatig scherp.

Zwart-Wit fotografie

Experimenteer eens met zwart-wit op deze sombere grijze dagen, vanwege het ontbreken van kleur zal je meer de focus moeten leggen op vormen, lijnen, patronen en contrasten. Een uitdaging!

Bij thuiskomst

Als de cameratas erg nat geworden is het verstandig om de camera en lens in een handdoek in te leggen i.p.v. in je tas op te bergen.

Heb je de camera toch in de tas op moeten bergen haal thuis dan direct de camera uit de tas en dep (niet wrijven omdat je het vocht dan in de naden en aansluitingen kan wrijven) deze indien nodig eerst even af met een handdoek en laat alles acclimatiseren.

Is de tas niet nat geworden omdat je een regenhoes over de tas hebt gehad, dan kan je de spullen in de fototas laten acclimatiseren wanneer het temperatuurverschil binnen/buiten groot is.

Bij een groot temperatuurverschil heb je namelijk snel last van condensvorming, dat zie je ook in de wintermaanden als je van buiten naar binnen loopt en de lens onmiddellijk beslaat. Het is belangrijk dat de overgang van temperatuur zo geleidelijk mogelijk gaat en voorkom je op die manier condens in de camera en de objectieven. Haal ook het geheugenkaartje en de accu uit het toestel zodat alles goed kan drogen en laat de klepjes openstaan, na een paar uur kan je er zeker van zijn dat het goed droog is en kan je de spullen weer in je tas doen.