Het avontuur

Laat ik beginnen met vertellen dat het fotograferen van heel veel dingen mij interesseert, uitdaging in de zin van nieuwe creatieve dingen gaan doen.

Door een kennisje werd mij gevraagd of ik haar bruiloft in oktober zou willen fotograferen, haar aanstaande wilde geen “vreemde” fotograaf en zoals vrijwel elke man had hij niet zoveel behoefte aan een bruidsshoot.

Nou daar vraag je me wat dacht ik, wat nu? Mijn ervaring op dat gebied reikt niet verder dan het fotograferen van de bruiloft van onze zoon en schoondochter en dit is toch een hele verantwoording.

Ik mag het stel graag en gunde hen een leuke ongedwongen fotoshoot en besloot ervoor te gaan en dit avontuur aan te gaan.

Enige maanden voor de bruiloft begon ik steeds gerichter online de nodige informatie te zoeken, maar wat komt er veel op je af ….


Wat heb ik nodig

Wat verwachten zij allemaal van mij

De planning

Hoe zorg ik ervoor dat het een ongedwongen en spontaan ogende foto wordt

Ben ik wel creatief genoeg

Mis ik “het moment” niet en zijn de foto’s voldoende scherp

Welke locatie, is het donker, hoe is het weer en zo nog heel veel andere vragen waar geen einde aan leek te komen.


Het zijn belangrijke, bijzondere en mooie momenten die ik vast zal moeten gaan leggen en dat zorgt er toch wel voor dat de druk er wel wat op komt te liggen. Dingen waar je jezelf normaliter niet druk om maakt steken nu de kop op en slaat enige twijfel toe.

Gelukkig is de bruid heel nuchter en relaxed, zelf ook fotografe en heeft inmiddels al 2 bruiloften gefotografeerd en daarmee heeft ze al een voorsprong op mij ;-).

Ik ken de bruid redelijk goed en vrijwel dagelijks hebben wij gezellig contact via WhatsApp en appen als er weer ideetjes of wensen zijn en wordt de lijst langer en langer….

Ruim op tijd ontving ik belangrijke gegevens, de planning en de gewenste foto’s vergezeld van een PDF- gidsje met tips.

Aangezien de bruid en ik hetzelfde merk camera hebben kan ik een lichtsterk objectief 17-50mm van haar lenen, ik heb namelijk alleen een lichtsterke 50mm waardoor ik vaak zou moeten wisselen van lens, hetgeen niet handig is.

Goede en veel gebruikte lenzen zijn bijvoorbeeld: 24-70 mm f/2.8. De zoom zorgt ervoor dat je flexibel bent en even snel in- of kunt uitzoomen, dit is handig omdat je ook niet altijd naar voren of naar achteren kunt lopen. De lichtsterkte f/2.8 heb je nodig omdat je bijvoorbeeld binnen bij de ceremonie, het eten of het feest vaak met weinig licht moet doen.

Een voordelig lichtsterk alternatief is bijvoorbeeld Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM deze is er voor zowel Canon als Nikon. Je hebt iets minder zoombereik maar wel wat meer groothoek (zeker op een crop-camera handig), deze lens is niet geschikt voor full-frame camera‘s, alleen voor zogeheten crop-camera’s (APS-C sensor).

De 70-200mm f2.8 lens wordt heel vaak gecombineerd met de 24-70 mm f/2.8 op deze manier heb je het hele bereik van 24 tot 200 mm. Het is een populaire lens omdat je een mooi zoombereik hebt, de lichtsterkte maakt de lens ook voor binnen geschikt en inzoomen zorgt in combinatie met f/2.8 ook voor weinig scherptediepte, rustigere, onscherpere achtergronden.

Een reportageflitser was niet in mijn bezit en kon ik ook van de bruid lenen, 2 weken voor de bruiloft besloot ik toch zelf maar een reportageflitser te gaan kopen, geen excuus meer om deze niet aan te schaffen, gewoon kopen! In de voorafgaande dagen nog zoveel mogelijk geoefend met de flitser, een duidelijk boekje “Flitsen met een reportage flitser” aangeschaft, met daarin echt zeer bruikbare informatie en opdrachten wat tevens een fijn naslagwerk is.

Op een bruiloft zal je tijdens het fotograferen met verschillende omstandigheden te maken krijgen, je kunt er wel vanuit gaan dat er op de plaats van de ceremonie vaak weinig licht is. Je wilt daar ook verschillende soorten foto’s maken, wat ruimtelijke beelden tijdens de ceremonie, maar ook de close-ups van het bruidspaar of van alleen de bruid of bruidegom (zoomlens is dan handig). Je staat soms ook op een afstandje tijdens de ceremonie en zal af en toe toch meer in beeld moeten gaan staan om de juiste positie in te kunnen nemen.

Dit alles en nog veel meer in gedachten houdend voor de volgende dag ging ik op tijd naar bed, de tassen stonden al startklaar, alle batterijen en accu’s opgeladen, spannend!


Op de dag van de bruiloft zat ik al vroeg in de auto op weg naar een klein dorpje in Friesland en bijna anderhalf uur rijden van mijn woonplaats.

Rond 9.15 was ik bij de ouders van de bruid aangekomen en kon direct aan de slag, de kapster was met de laatste dingen bezig en ging buiten in de vroege ochtendzon het kapsel met haarlak afmaken. Met wat tegenlicht zorgde de uit de spuitbus komende spray voor een heel leuk nevelig effect.


In huis met de reportageflitser foto’s gemaakt, (toch echt een goede beslissing dat ik deze gekocht heb) zonder flitser zal de ISO omhoog moeten hetgeen meer ruis oplevert. Foto’s gemaakt van diverse details van de jurk, de bruid met parfum, de oorbellen in doen, de sieraden om. De beide dochters werden door een schoonheidsspecialiste opgemaakt en ook daar foto’s van gemaakt, de dames waren zeer trots op hun fraaie kapsel en make-up en dat komt ook zeker uit de foto’s naar voren.

Inmiddels was het tijd dat ik met de beide jongedames naar de locatie moest gaan waar de bruidegom de bruid op zou wachten. Al vrij snel na onze aankomst kwam de bruidegom met het boeket en had ik de tijd om daar foto’s van te maken, ook de meiden met het boeket op de foto en zo een aantal spontane foto’s kunnen maken.

Ik heb wel ervaren dat de spontane foto’s eigenlijk het leukste zijn, de beide dochters stonden op een hogere plaats op de uitkijk en begonnen spontaan te zwaaien toen zij de auto met de bruidegom zagen naderen. Snel een foto kunnen maken voor zij naar beneden renden op weg naar de auto, vanwege het felle zonlicht dat zeer snel afwisselde met zeer korte momenten met donkere wolken was het echt behoorlijk lastig fotograferen. De in deze tijd van het jaar lager staande en felle zon zorgde ook voor harde schaduwen hetgeen samen met de witte jurk en donkere kleding van de bruidegom lastig belichten was, dit zorgt helaas voor veel werk bij het bewerken van de foto’s.Bijna aan het eind van de foto-shoot begon het te regenen, heel jammer, we hebben het even afgewacht en hoopten op bewolking met mooi diffuus licht maar vanwege het ontbreken van wind bleef ook de bui hangen. Inmiddels was het tijd voor een warme lunch, deze vond plaats op het werk van de bruid, zij werkt in de zorg en wilde de cliënten mee laten delen in de feestelijkheden op deze mooie dag. De lichtomstandigheden waren wat donker en was de reportageflitser echt nodig.

Na de lunch was het tijd voor een kleine foto-shoot voorafgaand aan de ceremonie, deze vond plaats in het geboortedorp van de bruid. Een fraaie vlonder bij een grote vijver, zorgde samen met het wat meer getemperde zonlicht voor mooiere foto’s dan die van de ochtendserie.

Veel ongedwongen leuke en vrolijke foto’s kunnen maken van zowel bruid en bruidegom als de kinderen, ook de broer van de bruid was aanwezig waardoor er spontane ideetjes voor foto’s ontstonden.

Tot dat moment had ik alleen nog maar gelopen en in de auto gezeten tijdens het verplaatsen van locatie naar locatie en tijdens de lunch, het is echt hard werken en je hebt geen moment rust eigenlijk want in je hoofd ben je alweer met het volgende onderdeel bezig.

In augustus heb ik de locatie waar de ceremonie plaats zou vinden samen met de bruid bekeken, gevraagd hoe een en ander neer gezet zou worden zodat ik een beetje een indruk had wat mij te wachten stond. Het was die dag ook erg somber en er viel af en toe wat regen dus de lichtomstandigheden op dat moment waren aan de donkere kant. De avond voor de bruiloft kreeg ik van de bruid een paar foto’s toegestuurd waarop ik de setting van de ruimte waar de ceremonie plaats zou vinden kon zien.

De ceremonie, die naderde nu toch wel heel snel ….. en er was op dat moment volop felle zon. Ik was heel benieuwd naar de lichtinval door het enorme grote boograam en hoe, waar het bruidspaar precies zou zitten t.o.v. van het grote boograam dat de hele gevel besloeg.

De bruid had mij al gezegd “gewoon ergens voor gaan staan hoor als je een foto wilt maken, je moet gewoon je foto’s maken en dan sta je maar voor iemand zijn neus.”

Ondanks het felle zonlicht dat ca. 5m naar binnen scheen was het er best wel wat donker, schaduwen van de raamstijlen vielen over gezichten en zorgde voor enorme contrasten.

Dit bleek dan ook tijdens de ceremonie, de bruidegom (en ik ;-)) zat te zweten in de zon en de bruid zat volledig in de schaduw. De talrijke schaduwen van het enorme ronde boograam met overal stijlen erin vielen over en op het gezicht en lichaam van de bruidegom. Ik probeerde van alles, ander standpunt, compositie, indirect flitsen, het bleef erg moeilijk. De witte jurk met de bruid in de schaduw en het felle licht op het gezicht van de bruidegom zorgde voor grote problemen, de opstelling voor de ceremonie i.c.m. het felle zonnetje was geen succes. Ik heb mijn uiterste best moeten doen hier het maximale uit te halen maar hield er niet echt een tevreden gevoel aan over.

Gelukkig verliep de ceremonie wel relaxed en werd er regelmatig door de ambtenaar van de burgerlijke stand gevraagd of ik de foto’s had kunnen maken. Het ceremoniële gedeelte was dan ook zeker een heel spannende en zeer emotionele gebeurtenis voor vele familieleden.Voor de fotograaf is er dit soort momenten nauwelijks tijd om terug te kijken naar de gemaakte opnamen en maak je een snelle inschatting van hetgeen je op basis van het histogram en inzoomen ziet.

Na de ceremonie ging het bruidspaar naar de serre waar de zeer fraaie bruidstaart klaar stond om aangesneden te worden. De gasten kregen gelegenheid tot het feliciteren van het bruidspaar waarna de taart door het bruidspaar aangesneden werd.

Na het aansnijden van de taart heb ik aansluitend van familie, vrienden, kinderen foto’s gemaakt. Buiten was het heerlijk van temperatuur en de lucht onberispelijk blauw en werd het schipperen met het positioneren van de groepen. De meest gunstige plaats gezocht m.b.t. de achtergrond en de groep wat schuin t.o.v. de zon gezet om zo minder dichtgeknepen ogen op de foto te krijgen. Door de laagstaande zon krijg je toch ongewenste donkere schaduwen in de foto, hier zal bij het bewerken e.e.a. bijgesteld moeten worden aangezien de contrasten tussen zon en schaduw groot zijn. Tijdens deze sessie ontstonden ook spontane samenstellingen van mensen die met elkaar op de foto wilden, erg leuk al die blije gezichten.


Het idee, wat ik van tevoren al eigenlijk al had, is dat ik mijn verwachtingen bij moest gaan stellen en niet gelijk het allerbeste van mijn foto’s moest verwachten, ik leg de lat voor mezelf erg hoog. Natuurlijk wil ik een zo mooi mogelijk resultaat (liefst het beste) maar ik moet in deze ook realistisch zijn en bedenken dat een ervaren bruidsfotograaf betere foto’s maakt.


Rond half zes leverde ik de SD-kaart en het geleende objectief in en was de dag voor mij ten einde. Het aanbod om te blijven eten heb ik afgeslagen omdat het anders wel heel erg laat zou gaan worden en ik nog een stuk moest rijden.

Een hele ervaring rijker maar ik moet toch wel concluderen dat dit een vak apart is en het niet iets is waar ik me verder in zou willen verdiepen, spannend was het wel ;-).*tips


Trek makkelijke maar nette kleding aan, een nette broek met zakken is handig

Comfortabele (zachte zolen) maar nette schoenen waar je de hele dag op kunt lopen

Stop een extra accu en SD-kaart in je broekzak

Extra accu’s en SD-kaartjes

Voldoende batterijen voor reportageflitser

Probeer ruim op tijd te zijn en neem de planning nog eens door en bekijk de locatie