Hoe kom je van een grauwe en te grijze foto af

Het afgelopen weekend ben ik een lang weekend weggeweest en heb ik 2 foto's gemaakt met een vooropgezet doel

Een probleem wat ik heel vaak tegenkom bij het beoordelen van foto's is dat ze er grauw en mat uitzien en helderheid en frisheid missen.

De foto's in het screenshot zijn de onbewerkte RAW bestanden zoals ik ze gemaakt heb.

Hieronder zien jullie een screenshot van een bewust NIET op rechts belichte foto aan de linkerkant en aan de rechterkant een bewust op rechts belichte foto (ETTR).

Het voordeel van de ETTR belichte foto is dat er in de nabewerking niet zo heel veel hoeft te gebeuren en je geen zware ingrepen hoeft te doen om de foto er fris en helder uit te laten zien.

Als ik bij de rechter foto (onbewerkte foto) in ACR (LR) de ALT ingedrukt houd en zie dan bij het schuifje van de witten als zwarten dat er geen correctie nodig is, het voordeel van een goed belichte foto!

Als het histogram niet netjes rechts staat, zie mijn voorbeeld, krijg je al snel een grijze matte weinig contrastrijke foto.

Natuurlijk ga je in de nabewerking nog een en ander aanpassen om de foto zo mooi mogelijk te bewerken maar dat horen geen zware ingrepen te zijn die je eigenlijk al tijdens het fotograferen in de hand hebt.

Een zware bewerking kan bij bepaalde foto's een meerwaarde zijn, denk aan het bewerken van urbex of bepaalde structuren die gewoon wat extra contrasten nodig hebben.

Zware ingrepen in zowel donkere als lichte partijen zorgen voor een toename in korrel/ruis en doen de foto geen recht. Oplossing: beter op rechts belichten en houd het histogram in de gaten!